Green ChefIconChevronRightSmallDieet SchemaIconChevronRightSmallGroenten En Fruitdag

Nationale Groente- en Fruitdag

Het is vandaag Nationale Groente- en Fruitdag. Een jaarlijks terugkerend moment waarbij er extra aandacht wordt besteed aan onze groente- en fruitconsumptie. En wat blijkt? Volgens onderzoek* van maaltijdbox Green Chef is er nog voldoende ruimte voor verbetering. Het gros van Nederland vindt groenten lekker (90%), maar bijna 1 op de 3 geeft toe te weinig groenten te eten (31%). Diëtist Maartje Boot van Green Chef deelt enkele tips hoe jij voortaan meer vitamientjes kan binnenkrijgen.
Spinazie favoriete groente

Spinazie favoriete groente

Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan het eten van voldoende groente en fruit. Zo zorgt het voor een lager risico op ziekten, zoals hart- en vaatziekten. Je krijgt bovendien veel goede voedingsstoffen binnen met groente en fruit. Denk aan vitamines, mineralen en vezels. 9 op de 10 Nederlanders vindt groenten erg lekker, maar welke zijn favoriet?

De top 10 favoriete groente luidt als volgt:

  1. Spinazie
  2. Bloemkool
  3. Champignons
  4. Asperges
  5. Paprika
  6. Spruitjes
  7. Broccoli
  8. Witlof
  9. Boerenkool
  10. Tomaten

    Daarnaast vallen er ook een aantal groentesoorten minder in de smaak. Onderaan de lijst eindigen koolrabi, selderij en, op de laatste plek, waterkers.
Tips voor een voedzaam dieet

Tips voor een voedzaam dieet

Er is nog ruimte voor verbetering. 42 procent van de Nederlanders geeft aan meer groenten te willen eten, maar vaak lukt dit niet. Er mag daarnaast ook meer aandacht naar het eten van fruit, want nog niet eens de helft van de Nederlanders (44%) zegt het aanbevolen advies van het Voedingscentrum van twee stuks fruit per dag te halen. De richtlijn van het Voedingscentrum is een hoeveelheid groenten van 250 gram en 200 gram fruit per dag.

Wil jij ook meer groente eten? Diëtist Maartje Boot deelt graag enkele tips:

  1. Maak groente gemakkelijk toegankelijk: Zorg ervoor dat groenten binnen handbereik liggen. Naast fruit, kunnen groenten zoals cherrytomaten, komkommer of avocado ook een plekje krijgen in de fruitmand. Dit werkt als een goede reminder. Snijd op een paar vaste momenten per week snoepgroenten, zoals wortels, komkommers of paprika's, in handige stukken en bewaar ze in luchtdichte bakjes in de koelkast. Zo kun je snel een gezonde snack pakken als je trek hebt.

  2. Maak groente onderdeel van al je maaltijden: Voeg groenten ook eens toe aan je ontbijt, lunch of tussendoortjes. Je kunt bijvoorbeeld spinazie, champignons of paprika toevoegen aan een omelet of roerei. Ook kun je groenten in een smoothie verwerken of voeg eens plakjes tomaat en avocado aan je sandwich toe. Met een maaltijdbox van Green Chef, waarbij elke maaltijd minimaal 250 gram groenten bevat, kom je gegarandeerd aan je dagelijkse hoeveelheid vitamines. Of koop bijvoorbeeld kookboeken waar vooral groenten een hoofdrol hebben.

  3. Bereid groenten op verschillende manieren: Maak groentechips door plakjes zoete aardappel, bieten of boerenkool te roosteren. Ze kunnen een gezonder alternatief zijn voor gewone chips. Of rooster groenten in de oven met wat olijfolie en kruiden. Dit kan hun smaak verbeteren en ze knapperig maken. Als laatste kan je vaak ook gemakkelijk meer groenten verwerken in je standaardmaaltijden. Vervang bijvoorbeeld je pasta voor courgetti, je rijst voor bloemkoolrijst en aardappelpuree voor koolrabipuree.

  4. Probeer nieuwe groentesoorten uit: Jouw favoriete groenterecept ontdekken? Probeer bijvoorbeeld elke week eens wat nieuws uit! Experimenteer met groenten die wel wat extra aandacht verdienen. De vergeten groenten zijn: pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Kies een vergeten groente uit en zoek een recept uit. Een laatste tip is om vaker naar de markt te gaan. Zo kan je je meer richten op de seizoensgroenten. Heerlijk vers!

    Door groente gemakkelijker toegankelijk te maken, aantrekkelijker te presenteren, te variëren en vast onderdeel te maken van je maaltijden, kun je de kans vergroten dat je dagelijks meer van eet en geniet van de voordelen voor je gezondheid.

MEER WETEN?

Ontdek meer over onder andere etiketten lezen, food shaming, eetvoorkeuren en dates op onze perspagina. Of neem contact op.
We helpen graag!